Inför valpköp
Vad man ska tänka på inför valpköp:
Freya och hennes mamma njuter av solen...
1. Har du den tid, pengar och kärlek som en hund kräver?
En hund tar mycket tid och speciellt en liten valp som inte ska lämnas ensam alls i början i det nya hemmet. Du kan succesivt vänja hunden vid att bli lämnad ensam, men om du jobbar heltid blir det för lång tid för hunden att vara själv, och i så fall måste du ha ett annat alternativ ordnat för hunden. Min åsikt är att även om man arbetar heltid ska man kunna skaffa hund, det finns många olika lösningar för att hunden inte ska bli själv hela dagarna. Själv har jag en dagmatte, det finns också hunddagis, kanske har du någon vän eller släkting som kan hjälpa till eller har du rent av sådan tur att du får ha med dig hunden på jobbet?
Förutom själva köpet kommer hunden medföra löpande kostnader så som mat, försäkring, vaccinationer, veterinärbesök och eventuella aktiviteter. Det är viktigt att ha en buffert för oförutsedda veterinärskostnader. Även om man har försäkring (vilket man måste ha!) så kostar självrisken och många gånger en rörlig kostnad av övriga beloppet. En olycka är så lätt framme. Freya smet in i en hästhage och ställde sig bakom en häst och började skälla på den (ingen uppfattning om sin egen litenhet!). Hästen sparkade henne och det blev ilfart till djursjukhuset. Räkningen slutade på över 35 000, men tack vare försäkringen behövde jag bara betala ca 6 000....
En hund blir en familjemedlem, och förtjänar både respekt och kärlek. Om familjen innehåller barn måste även de lära sig att respektera sin fyrfota vän. En hund ska inte upplevas som ett besvär, utan som ett privilegium!
2. Vilken ras passar dig?
Läs på om olika rasers så att du väljer en ras som passar dig. Olika raser har olika behov. Lås dig inte förmycket vid utseendet utan fundera mer på vilken typ av hund du köper, är det en ren sällskapshund, är det en arbetshund eller en vallhund? En cavalier passar perfekt för dig som har familj, eller för dig som lever ensam och vill ha en vän mer än en utmaning. Cavalierer går i regel jättebra ihop med både barn och andra djur. Det är också en ras som passar för dig som aldrig haft hund förrut. Cavalierer passar också dig som vill tävla med din hund i t.ex. agility, eller bara träna själv för skojs skull.
3. När passar det att skaffa valp?
En valp kräver speciellt mycket tid i början, då den ska vänja sig vid det nya hemmet och sin nya familj. Se till att du/ni har tid till förfogande när valpen flyttar in. Väldigt många väljer att skaffa valp på sommaren, men det går precis lika bra oavsett årstid, bara man har möjlighet att vara hemma med valpen i början.
4. Vilken uppfödare ska du välja?
Du ska välja en uppfödare som du får ett bra och seriöst intryck av. Kontrollera att du får med alla handlingar du ska ha vid valpköpet (registreringsbevis med stamtavla och köpeavtal) och att SKKs och eventuella rasklubbars avelsriktlinjer följs. Vissa raser (bland annat cavalierer) har specifika hälsoprogram för att avel ska leda till rasens bästa, och för att vi ska få så friska hundar som möjligt är det ett måste att följa dessa.
Ett första intryck av en uppfödare kan vara via internet, sedan telefon men det är först när man träffas man kan bilda sig en riktig uppfattning. Titta på tiken och fråga gärna om valparnas pappa så kan du få en känsla för hur valparna kommer att bli (nåja oftast i allafall). Många uppfödare tar inte emot besök under valparnas 4 första veckor då de är extra infektionskänsliga och behöver mycket lugn och ro.
Skicka gärna ett mail om du är intresserad av att köpa en valp!
Välkommen
Välkommen till affectiva.n.nu.
Länkar
- Gratis hemsida med N.nu
- Andra N.nu hemsidor
- cavaliersallskapet.net